Scroll to navigation

XINIT(1) General Commands Manual XINIT(1)

NUME

xinit - inițializator al sistemului X Window

SINOPSIS

xinit [ [ client ] opțiuni ... ] [ -- [ server ] [ afișaj ] opțiuni ... ]

DESCRIERE

Programul xinit este utilizat pentru a porni serverul sistemului de ferestre X „X Window System” și un prim program client pe sistemele care nu utilizează un manager de afișaj cum ar fi xdm(1) sau în mediile care utilizează mai multe sisteme de ferestre. Când acest prim client iese, xinit va omorî serverul X și apoi se va încheia.

În cazul în care nu se indică niciun program client specific în linia de comandă, xinit va căuta un fișier în directorul personal al utilizatorului numit .xinitrc care să fie rulat ca un script shell pentru a porni programele client. În cazul în care nu există un astfel de fișier, xinit va utiliza în mod implicit următoarele:


xterm -geometry +1+1 -n login -display :0

În cazul în care nu se indică niciun program specific de server în linia de comandă, xinit va căuta un fișier în directorul personal al utilizatorului numit .xserverrc care să fie rulat ca un script de shell pentru a porni serverul. Dacă nu există un astfel de fișier, xinit va utiliza în mod implicit următoarele:


X :0

Rețineți că acest lucru presupune că există un program numit X în ruta de căutare curentă. Prin urmare, administratorul sistemului ar trebui să facă o legătură cu tipul de server corespunzător de pe mașină sau să creeze un script shell care să ruleze xinit cu serverul corespunzător.

Notă: atunci când utilizați un script .xserverrc, asigurați-vă că „executați” serverul X real. Eșecul de a face acest lucru poate face ca serverul X să pornească și să iasă mai lent. De exemplu:


exec Xtip-afișaj

Un aspect important este că programele care sunt rulate de .xinitrc ar trebui să fie rulate în fundal dacă nu ies imediat, astfel încât să nu împiedice pornirea altor programe. Cu toate acestea, ultimul program cu durată lungă de viață inițiat (de obicei, un manager de ferestre sau un emulator de terminal) ar trebui lăsat în prim-plan, astfel încât scriptul să nu iasă (ceea ce indică faptul că utilizatorul a terminat și că xinit ar trebui să iasă).

În linia de comandă se poate specifica un client și/sau un server alternativ. Programul client dorit și argumentele sale trebuie să fie furnizate ca primele argumente din linia de comandă pentru xinit. Pentru a specifica o anumită linie de comandă a serverului, adăugați o liniuță dublă (--) la linia de comandă xinit (după orice client și argumente), urmată de comanda serverului dorit.

Atât numele programului client, cât și numele programului server trebuie să înceapă cu o bară oblică (/) sau cu un punct (.). În caz contrar, acestea sunt tratate ca argumente care urmează să fie adăugate la liniile de pornire respective. Acest lucru face posibilă adăugarea de argumente (de exemplu, culori de prim-plan și de fundal) fără a fi nevoie să se rescrie întreaga linie de comandă.

Dacă nu este dat un nume explicit de server și primul argument care urmează după liniuța dublă (--) este un punct și virgulă urmat de o cifră, xinit va utiliza acel număr ca număr de afișaj în loc de zero. Toate celelalte argumente sunt adăugate la linia de comandă a serverului.

EXEMPLE

Mai jos sunt prezentate câteva exemple de cum sunt folosite argumentele din linia de comandă în xinit.

Aceasta va porni un server numit X și va rula .xinitrc al utilizatorului, dacă există, sau va porni un xterm.
Acesta este modul în care se poate porni un anumit tip de server pe un afișaj alternativ.
Aceasta va porni un server numit X și va adăuga argumentele date la comanda implicită xterm. Va ignora .xinitrc.
Aceasta va folosi comanda ./Xorg -l -c pentru a porni serverul și va adăuga argumentele -e widgets la comanda implicită xterm.
Aceasta va porni un server numit X pe afișajul 1 cu argumentele -a 2 -t 5. Apoi va porni un shell la distanță pe mașina gazdă-rapidă în care va rula comanda cpupig, spunându-i să se afișeze înapoi pe stația de lucru locală.

Mai jos este un exemplu .xinitrc care pornește un ceas, mai multe terminale și lasă managerul de ferestre rulând ca „ultima” aplicație. Presupunând că managerul de ferestre a fost configurat corect, utilizatorul alege apoi elementul de meniu „Ieșire” pentru a închide X.


xrdb -load $HOME/.Xresources
xsetroot -solid gray &
xclock -g 50x50-0+0 -bw 0 &
xload -g 50x50-50+0 -bw 0 &
xterm -g 80x24+0+0 &
xterm -g 80x24+0-0 &
twm

Siturile care doresc să creeze un mediu de pornire comun pot crea pur și simplu un .xinitrc implicit care face referire la un fișier de pornire la nivelul întregului sit:


#!/bin/sh
. /usr/libexec/xinit/site.xinitrc

O altă abordare este să scrieți un script care pornește xinit cu un script shell specific. Astfel de scripturi sunt de obicei denumite x11, xstart sau startx și reprezintă o modalitate convenabilă de a oferi o interfață simplă pentru utilizatorii începători:


#!/bin/sh
xinit /usr/libexec/xinit/site.xinitrc -- /usr/bin/X -br

VARIABILE DE MEDIU

Această variabilă este stabilită la numele afișajului la care clienții ar trebui să se conecteze.
Această variabilă specifică un fișier de inițializare care conține comenzi shell pentru a porni ferestrele inițiale. În mod implicit, .xinitrc din directorul principal va fi folosit.

FIȘIERE

.xinitrc
scriptul de client implicit
clientul de executat dacă .xinitrc nu există
.xserverrc
scriptul de server implicit
serverul de executat dacă .xserverrc nu există

CONSULTAȚI ȘI

X(7), startx(1), Xserver(1), Xorg(1), xorg.conf(5), xterm(1)

AUTOR

Bob Scheifler, MIT Laboratory for Computer Science (Laboratorul de informatică al MIT)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

xinit 1.4.2 X Versiunea 11