Scroll to navigation

RM(1) Comenzi utilizator RM(1)

NUME

rm - șterge fișiere sau directoare

SINOPSIS

rm [OPȚIUNE]... [FIȘIER]...

DESCRIERE

Această pagină de manual documentează versiunea GNU a rm. rm elimină fiecare fișier specificat. În mod implicit, nu elimină directoarele.

Dacă este dată opțiunea -I sau --interactive=once și există mai mult de trei fișiere sau dacă sunt date opțiunile -r, -R sau --recursive, atunci rm întreabă utilizatorul dacă dorește să continue întreaga operație. În cazul în care răspunsul nu este afirmativ, întreaga comandă este întreruptă.

În caz contrar, dacă un fișier nu poate fi scris, dacă intrarea standard este un terminal și dacă nu este dată opțiunea -f sau --force sau dacă este dată opțiunea -i sau --interactive=always, rm întreabă utilizatorul dacă dorește să elimine fișierul. Dacă răspunsul nu este afirmativ, fișierul este omis.

OPȚIUNI

Elimină FIȘIERUL(ele) (elimină legăturile).

ignoră fișierele și argumentele inexistente, nu solicită niciodată intervenția utilizatorului
solicită intervenția utilizatorului înainte de fiecare eliminare
solicită intervenția o dată, înainte de a elimina mai mult de trei fișiere sau la eliminarea recursivă; mai puțin intruzivă decât -i, oferind totuși protecție împotriva celor mai multe greșeli
solicită intervenția utilizatorului conform CÂND: never (niciodată), once (o singură dată, -I), sau always (mereu, -i); fără CÂND, întreabă mereu
atunci când elimină recursiv o ierarhie, omite oricare director care se află pe un sistem de fișiere diferit de cel al argumentului corespunzător liniei de comandă
nu tratează „/” într-un mod special(rădăcina sistemului de fișiere)
nu elimină „/” (valoarea implicită); cu „all”, respinge orice argument din linia de comandă pe un dispozitiv separat de cel părinte
elimină directoarele și conținutul acestora în mod recursiv
elimină directoarele goale
explică ce se face pe parcursul procesului
afișează acest mesaj de ajutor și iese
afișează informațiile despre versiune și iese

În mod implicit, «rm» nu elimină directoare. Utilizați opțiunea --recursive (-r sau -R) pentru a elimina, de asemenea, fiecare director listat, împreună cu tot conținutul acestuia.

Orice încercare de a elimina un fișier a cărui ultimă componentă a numelui de fișier este „.” sau „..” este respinsă cu un diagnostic.

Pentru a elimina un fișier al cărui nume începe cu „-”, de exemplu „-foo”, utilizați una dintre aceste comenzi:

rm -- -foo
rm ./-foo

Dacă utilizați «rm» pentru a elimina un fișier, este posibil să recuperați o parte din conținutul acestuia, având suficientă experiență și/sau timp. Pentru a vă asigura că tot conținutul este cu adevărat irecuperabil, luați în considerare utilizarea shred(1).

AUTOR

Scris de Paul Rubin, David MacKenzie, Richard M. Stallman și Jim Meyering.

RAPORTAREA ERORILOR

Ajutor online GNU coreutils: <https://www.gnu.org/software/coreutils/>
Raportați orice erori de traducere la: <https://translationproject.org/team/ro.html>

DREPTURI DE AUTOR

Drepturi de autor © 2024 Free Software Foundation, Inc. Licența GPLv3+: GNU GPL versiunea 3 sau ulterioară <https://gnu.org/licenses/gpl.html>.
Acesta este software liber: sunteți liber să-l modificați și să-l redistribuiți. Nu există NICIO GARANȚIE, în limitele prevăzute de lege.

CONSULTAȚI ȘI

unlink(1), unlink(2), chattr(1), shred(1)

Documentația completă este disponibilă la <https://www.gnu.org/software/coreutils/rm>
sau local rulând comanda: «info '(coreutils) rm invocation'»

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Laurențiu Buzdugan <lbuz@rolix.org> și Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

aprilie 2024 GNU coreutils 9.5