Scroll to navigation

fnmatch(3) Library Functions Manual fnmatch(3)

NUME

fnmatch - potrivește numele de fișier sau numele de rută cu un model dat

BIBLIOTECA

Biblioteca C standard (libc, -lc)

SINOPSIS

#include <fnmatch.h>
int fnmatch(const char *model, const char *șir, int fanioane);

DESCRIERE

Funcția fnmatch() verifică dacă argumentul șir se potrivește cu argumentul model, care este un model ce conține metacaractere Jocker de tip shell (a se vedea glob(7)).

Argumentul fanioane modifică comportamentul; acesta este un operator binar OR ce se aplică la zero sau mai multe dintre următoarele fanioane:

Dacă acest fanion este definit, bara oblică inversă este tratată ca un caracter obișnuit, în loc de un caracter de eludare.
Dacă acest fanion este definit, se potrivește o bară oblică din șir numai cu o bară oblică din model și nu cu un metacaracter asterisc (*) sau un semn de întrebare (?), nici cu o expresie între paranteze drepte ([]) care conține o bară oblică.
Dacă acest fanion este activat, un punct la început în șir trebuie să corespundă exact unui punct în model. Un punct este considerat a fi la început dacă este primul caracter din șir sau dacă atât FNM_PATHNAME este definit, cât și dacă punctul urmează imediat după o bară oblică.
Acesta este un sinonim GNU pentru FNM_PATHNAME.
Dacă acest fanion (o extensie GNU) este definit, se consideră că modelul este îndeplinit dacă se potrivește cu un segment inițial din șir urmat de o bară oblică. Acest fanion este destinat în principal utilizării interne a glibc și este implementat numai în anumite cazuri.
În cazul în care acest fanion (o extensie GNU) este definit, modelul se potrivește fără a ține cont de diferențele dintre majuscule și minuscule.
Dacă acest fanion (o extensie GNU) este definit, sunt acceptate modelele extinse, așa cum au fost introduse de «ksh» și sunt acceptate acum de alte shell-uri. Formatul extins este următorul, cu listă-modele fiind o listă de modele separate de „|”.
'?(listă-modele)'
Modelul se potrivește dacă zero sau o apariție a oricărui model din listă-modele se potrivește cu șirul de intrare.
'*(listă-modele)'
Modelul se potrivește dacă zero sau mai multe apariții ale oricăruia dintre modelele din listă-modele se potrivesc cu șirul de intrare.
'+(listă-modele)'
Modelul se potrivește dacă una sau mai multe apariții ale oricăruia dintre modelele din listă-modele se potrivesc cu șirul de intrare.
'@(listă-modele)'
Modelul se potrivește dacă exact o apariție a oricăruia dintre modelele din listă-modele se potrivește cu șirul de intrare.
'!(listă-modele)'
Modelul se potrivește în cazul în care șirul de intrare nu se poate potrivi cu niciunul dintre modelele din listă-modele.

VALOAREA RETURNATĂ

Zero dacă șirul se potrivește cu modelul, FNM_NOMATCH dacă nu există nicio potrivire sau o altă valoare diferită de zero dacă există o eroare.

ATRIBUTE

Pentru o explicație a termenilor folosiți în această secțiune, a se vedea attributes(7).

Interfață Atribut Valoare
fnmatch() Siguranța firelor MT-Safe env locale

STANDARDE

POSIX.1-2008.
GNU.

ISTORIC

POSIX.1-2001, POSIX.2.

CONSULTAȚI ȘI

sh(1), glob(3), scandir(3), wordexp(3), glob(7)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

2 mai 2024 Pagini de manual Linux (nepublicate)