Scroll to navigation

TALK(1) General Commands Manual TALK(1)

NUME

talkvorbiți cu un alt utilizator

REZUMAT

talk [-p codificarea] persoana [nume-tty]

DESCRIERE

talk este un program de comunicare vizuală care copiază linii de pe terminalul dumneavoastră pe cel al altui utilizator.

Opțiuni disponibile:

codificarea
Codificarea setului de caractere trimis de omologul dvs. (de exemplu, UTF-8, ISO-8859-1, EUC-JP, oricare alta). Valoarea implicită este o presupunere bazată pe datele primite și pe configurația regională curentă.
persoana
Dacă doriți să vorbiți cu cineva de pe propriul aparat, atunci persoana este doar numele de utilizator al persoanei respective. Dacă doriți să vorbiți cu un utilizator de pe o altă gazdă, atunci persoana este de forma ‘utilizator@gazdă’.
nume-tty
Dacă doriți să vorbiți cu un utilizator care este conectat de mai multe ori, argumentul nume-tty poate fi utilizat pentru a indica numele terminalului corespunzător, unde nume-tty este de forma ‘ttyXX’ sau ‘pts/X’.

Atunci când este apelat pentru prima dată, talk contactează demonul «talk» de pe calculatorul celuilalt utilizator, care trimite mesajul

Message from TalkDaemon@his_machine... - Mesaj de la TalkDaemon@mașina_lui...
talk: connection requested by your_name@your_machine. - talk: conexiune solicitată de numele_dvs@mașina_dvs.
talk: respond with: talk your_name@your_machine - talk: răspunde cu: «talk numele_tău@mașina_ta»

către acel utilizator. În acest moment, acesta răspunde tastând

talk  numele-_său@mașina_sa

Nu contează de pe ce mașină răspunde destinatarul, atâta timp cât numele său de utilizator este același. Odată ce comunicarea este stabilită, cele două părți pot tasta simultan; rezultatele lor vor apărea în ferestre separate. Dacă se tastează control-L (^L), ecranul va fi reimprimat. Caracterele de ștergere, „kill line” și „word erase” (în mod normal ^H, ^U și, respectiv, ^W) se vor comporta normal. Pentru a ieși, este suficient să se tasteze caracterul de întrerupere (în mod normal ^C); talk mută apoi cursorul în partea de jos a ecranului și readuce terminalul la starea anterioară.

Începând cu netkit-ntalk 0.15 talk oferă suport pentru derularea înapoi; utilizați „esc-p” și „esc-n” pentru a derula fereastra dvs. și „ctrl-p” și „ctrl-n” pentru a derula cealaltă fereastră. Aceste taste sunt acum opuse față de modul în care erau în 0.16; deși acest lucru va fi probabil derutant la început, raționamentul este că combinațiile de taste cu escape sunt mai greu de tastat și, prin urmare, ar trebui folosite pentru a derula propriul ecran, deoarece este nevoie să faci acest lucru mult mai rar.

Dacă nu doriți să primiți cereri de convorbiri, le puteți bloca folosind comanda mesg(1). În mod implicit, solicitările de convorbiri nu sunt în mod normal blocate. Anumite comenzi, în special nroff(1), pine(1) și pr(1), pot bloca temporar mesajele pentru a preveni ieșirea dezordonată.

FIȘIERE

/etc/hosts
pentru a găsi mașina destinatarului
/var/run/utmp
pentru a găsi tty-ul destinatarului

CONSULTAȚI ȘI

mail(1), mesg(1), who(1), write(1), talkd(8)

ERORI

Protocolul utilizat pentru a comunica cu demonul «talk» este „în moarte cerebrală”.

De asemenea, versiunea de talk(1) lansată odată cu 4.2BSD utilizează un protocol diferit și chiar mai prostesc, care este complet incompatibil. S-a constatat că unele Unix-uri ale distribuitorilor (în special cele de la Sun) utilizează acest protocol învechit.

Este posibil ca versiunile vechi ale talk să aibă probleme de funcționare pe mașini cu mai multe adrese IP, cum ar fi mașinile cu conexiuni dinamice SLIP sau PPP. Această problemă este rezolvată începând cu netkit-ntalk 0.11, dar poate afecta persoanele cu care încercați să comunicați.

ISTORIC

Comanda talk a apărut în 4.2BSD.

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net

24 noiembrie 1999 Linux NetKit (0.17)