Scroll to navigation

Manualul utilizatorului xwmdtoppm(0) Manualul utilizatorului xwmdtoppm(0)

NUME

xwdtopnm - convertește un fișier de captură de ferestre X11 sau X10 într-o imagine PNM

SINOPSIS

xwdtopnm [-verbose] [-headerdump] [fișier-xwd]

DESCRIERE

Acest program face parte din Netpbm(1).

xwdtopnm citește ca intrare un fișier de captură al ferestrelor X11 sau X10 și produce o imagine PNM ca ieșire. Tipul imaginii de ieșire depinde de fișierul de intrare - dacă este alb-negru, imaginea de ieșire este PBM. Dacă este în tonuri de gri, ieșirea este PGM. În caz contrar, este PPM. Programul vă spune ce tip scrie.

Cu ajutorul acestui program, puteți converti orice lucru pe care îl puteți afișa pe ecranul unei stații de lucru X într-o imagine PNM. Trebuie doar să afișați ceea ce vă interesează, să rulați programul xwd pentru a captura conținutul ferestrei, să îl treceți prin xwdtopnm și apoi să utilizați pamcut pentru a selecta partea pe care o doriți.

Rețineți că o imagine XWD pseudocolorată (de obicei ceea ce obțineți atunci când efectuați o descărcare a unei ferestre X pseudocolorate) are val.max. 65535, ceea ce înseamnă că fișierul PNM pe care îl generează xwdtopnm are val.max. 65535. Multe programe mai vechi de procesare a imaginilor (care nu fac parte din pachetul Netpbm și nu utilizează biblioteca de programare Netpbm) nu știu cum să gestioneze o imagine PNM cu o val.max. mai mare de 255 (deoarece există doi octeți în loc de unul pentru fiecare eșantion din imagine). Așadar, este posibil să doriți să rulați ieșirea din xwdtopnm prin pamdepth înainte de a o introduce în unul dintre aceste programe vechi.

xwdtopnm nu poate converti orice tip de imagine XWD (ceea ce înseamnă, în esență, că nu poate converti un XWD creat din orice tip de configurație de afișare X). În special, nu poate converti una cu mai mult de 24 de biți pe pixel.

OPȚIUNI

În plus față de opțiunile comune tuturor programelor bazate pe libnetpbm (în special -quiet, a se vedea
Common Options
), xwdtopnm recunoaște următoarea opțiune de linie de comandă:

Această opțiune face ca xwdtopnm să afișeze informații utile despre imaginea de intrare și procesul de conversie

Această opțiune face ca xwdtopnm să afișeze conținutul antetului X11. Nu are niciun efect atunci când intrarea este X10. Această opțiune a fost nouă în Netpbm 10.26 (decembrie 2004).

NOTE

Două eșantioane de octeți

xwdtopnm produce uneori o ieșire cu val.max. mai mare de 255, ceea ce înseamnă că valoarea maximă a unui eșantion (o valoare de intensitate, de exemplu, componenta roșie a unui pixel) este mai mare de 255 și, prin urmare, fiecare eșantion necesită 2 octeți pentru a fi reprezentat. Acest lucru poate fi o problemă deoarece unele programe se așteaptă ca acei octeți să fie într-o ordine diferită de ceea ce spun specificațiile formatului Netpbm, ceea ce produce xwdtopnm, ceea ce înseamnă că vor vedea culori total diferite față de cum ar trebui. xv este un astfel de program.

Dacă aceasta este o problemă (de exemplu, doriți să vă uitați la ieșirea lui xwdtopnm cu xv), există două moduri de a rezolva problema:

  • Treceți ieșirea prin pamendian pentru a produce formatul pe care îl așteaptă programul.
  • Treceți ieșirea prin pamdepth pentru a reduce valoarea maximă sub 256, astfel încât să existe doar un octet pe eșantion.

De multe ori, nu există niciun motiv întemeiat pentru a avea o valoare maximă mai mare de 255. Acest lucru se întâmplă deoarece în XWD, dar nu și în PNM, fiecare componentă de culoare a unui pixel poate avea o rezoluție diferită, de exemplu 5 biți pentru albastru (val.max. 31), 5 biți pentru roșu (val.max. 31) și 6 biți pentru verde (val.max. 63), pentru un total de 16 biți pe pixel. Pentru a reproduce culorile cât mai fidel posibil, xwdtopnm trebuie să utilizeze un maxval mare. În acest exemplu, ar trebui să folosească 31 * 63 = 1953 și să utilizeze 48 de biți pe pixel.

Deoarece aceasta este o problemă comună și frustrantă atunci când se utilizează xwdtopnm, programul emite un avertisment ori de câte ori generează o ieșire cu eșantioane de doi octeți. Puteți să reduceți acest avertisment la tăcere cu opțiunea comună -quiet index.html#commonoptions . Avertismentul a fost nou în Netpbm 10.46 (martie 2009).

CONSULTAȚI ȘI

paginile de manual: pnmtoxwd(1) , pamendian(1) , pamdepth(1) , pnm(5) , xwd

AUTOR

Drepturi de autor © 1989, 1991 pentru Jef Poskanzer.

SURSA DOCUMENTULUI

Această pagină de manual a fost generată de instrumentul Netpbm «makeman» din sursa HTML. Documentația principală este la

http://netpbm.sourceforge.net/doc/xwdtopnm.html

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

8 ianuarie 2010 documentația netpbm