Scroll to navigation

UUENCODE(5) File Formats Manual UUENCODE(5)

NUME

uuencode - formatul unui fișier uuencode codificat

DESCRIERE

Fișierele produse de uuencode(1) constau dintr-o linie de antet, urmată de un număr de linii de corp și o linie de sfârșit. Comanda uudecode(1) va ignora orice linie care precede antetul sau urmează după linia de final. Liniile care preced un antet nu trebuie, desigur, să arate ca un antet.

Linia de antet se distinge prin faptul că primele 5 caractere trebuie să fie begin urmate de un spațiu, sau de o cratimă și fie base64, fie encoded sau ambele (separate, de asemenea, prin cratimă). Opțiunea base64 indică faptul că fișierul a fost codificat folosind base64. Opțiunea encoded indică faptul că fișierul de ieșire name a fost codificat în baza64. Acesta nu este niciodată codificat cu codificarea uu tradițională. Aceasta este o extensie GNU. Acestea sunt urmate de un mod (în octal) și de un șir de caractere care numește fișierul de la distanță. Modul este separat de clauza begin și de numele fișierului printr-un singur caracter de spațiu.

Uuencoding tradițional

Corpul tradițional al fișierului uuencoded este format dintr-un număr de linii, fiecare având cel mult 62 de caractere (inclusiv linia nouă de la sfârșit). Acestea constau dintr-o literă de numărare a caracterelor, urmată de caracterele codificate, urmate de o linie nouă. Caracterul de numerotare a caracterelor este un singur caracter de tipar și reprezintă un număr întreg, adică numărul de octeți pe care îl reprezintă restul liniei. Astfel de numere întregi sunt întotdeauna cuprinse între 0 și 63 și pot fi determinate prin scăderea spațiului de caractere (octal 40) din caracter.

Grupurile de 3 octeți sunt stocate în 4 caractere, 6 biți pe caracter. Toate sunt decalate cu un spațiu pentru a face caracterele să fie imprimabile. Ultima linie poate fi mai scurtă decât cei 45 de octeți normali. Dacă dimensiunea nu este un multiplu de 3, acest fapt poate fi determinat de valoarea numărului de pe ultima linie. Se va include o cantitate suplimentară de deșeuri pentru a face ca numărul de caractere să fie un multiplu de 4. Corpul se termină cu o linie cu un număr de zero. Această linie este formată dintr-un spațiu ASCII.

Linia de final constă în end pe o linie de sine stătătoare.

base64 encoding

Fișierele codificate base64 respectă formatul specificat pentru corp, dar includ, de asemenea, un antet begin-base64 și o linie de final de patru caractere =.

EXEMPLE


begin-base64-encoded 644 VE9ETw==

Aceasta introduce un fișier codificat în baza64 numit TODO, cu acest nume codificat folosind codificarea base64.


begin-encoded 644 5$]$3P“
Aceasta introduce un fișier codificat numit TODO cu numele codificat folosind uuencoding. Codificarea este mult mai puțin prietenoasă. Vă rugăm să preferați codificarea base64.

ÎN CONFORMITATE CU

IEEE Std 1003.1, plus extensii

Sufixul -encoded la linia de antet begin este o extensie GNU. Destinatarii trebuie să dispună de programul GNU uudecode pentru a le decodifica.

CONSULTAȚI ȘI

uuencode(1), uudecode(1), base64(1GNU)

ISTORIC

Formatul de fișier uuencode a apărut în BSD 4.0 .

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.