Scroll to navigation

strverscmp(3) Library Functions Manual strverscmp(3)

NUME

strverscmp - compară două șiruri de versiuni

BIBLIOTECA

Biblioteca C standard (libc, -lc)

REZUMAT

#define _GNU_SOURCE         /* Consultați feature_test_macros(7) */
#include <string.h>
int strverscmp(const char *s1, const char *s2);

DESCRIERE

Adesea se dețin fișiere ian1, ian2, ..., ian9, ian10, ... și vi se pare ciudat când ls(1) le ordonează ian1, ian10, ..., ian2, ..., ian9. Pentru a corecta acest lucru, GNU a introdus opțiunea -v în ls(1), care este implementată cu ajutorul versionsort(3), care folosește din nou strverscmp().

Astfel, sarcina lui strverscmp() este de a compara două șiruri și de a găsi ordinea „corectă”, în timp ce strcmp(3) găsește doar ordinea lexicografică. Această funcție nu utilizează categoria LC_COLLATE a configurației regionale, deci este destinată mai ales situațiilor în care se așteaptă ca șirurile de caractere să fie în ASCII.

Această funcție face următoarele. Dacă ambele șiruri de caractere sunt egale, se returnează 0. În caz contrar, găsește poziția dintre doi octeți care are proprietatea că înainte de ea ambele șiruri sunt egale, în timp ce imediat după ea există o diferență. Găsește cele mai mari șiruri de cifre consecutive care conțin (sau care încep sau se termină la) această poziție. Dacă una sau ambele sunt goale, atunci se returnează ceea ce ar fi returnat strcmp(3) (ordonarea numerică a valorilor octeților). În caz contrar, se compară ambele șiruri de cifre din punct de vedere numeric, unde șirurile de cifre cu unul sau mai multe zerouri de început sunt interpretate ca și cum ar avea o virgulă în față (astfel încât, în special, șirurile de cifre cu mai multe zerouri de început vin înaintea șirurilor de cifre cu mai puține zerouri de început). Astfel, ordinea este 000, 00, 01, 010, 09, 0, 1, 9, 10.

VALOAREA RETURNATĂ

Funcția strverscmp() returnează un număr întreg mai mic, egal sau mai mare decât zero dacă se constată că s1 este mai înainte, egal sau ulterior lui s2.

ATRIBUTE

Pentru o explicație a termenilor folosiți în această secțiune, a se vedea attributes(7).

Interfață Atribut Valoare
strverscmp() Siguranța firelor MT-Safe

STANDARDE

GNU.

EXEMPLE

Programul de mai jos poate fi utilizat pentru a demonstra comportamentul lui strverscmp(). Acesta utilizează strverscmp() pentru a compara cele două șiruri de caractere date ca argumente în linia de comandă. Un exemplu de utilizare a acestuia este următorul:


$ ./a.out ian1 ian10
ian1 < ian10

Sursa programului

#define _GNU_SOURCE
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
int
main(int argc, char *argv[])
{

int res;
if (argc != 3) {
fprintf(stderr, "Utilizare: %s <string1> <string2>\n", argv[0]);
exit(EXIT_FAILURE);
}
res = strverscmp(argv[1], argv[2]);
printf("%s %s %s\n", argv[1],
(res < 0) ? "<" : (res == 0) ? "==" : ">", argv[2]);
exit(EXIT_SUCCESS); }

CONSULTAȚI ȘI

rename(1), strcasecmp(3), strcmp(3), strcoll(3)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

20 iulie 2023 Pagini de manual de Linux 6.05.01