Scroll to navigation

LOCALE.CONF(5) locale.conf LOCALE.CONF(5)

NUME

locale.conf - fișier de configurare pentru configurația regională (locale)

SINOPSIS

/etc/locale.conf

DESCRIERE

Fișierul /etc/locale.conf configurează parametrii regionali la nivel de sistem. Acesta este citit la inițializarea pornirii de către systemd(1).

Formatul fișierului locale.conf este o listă de asignări de variabile compatibile cu shell-urile de tip mediu, separate prin linii noi, ignorând comentariile și liniile goale. Este posibil ca configurația să provină din scripturi de tip shell, însă, dincolo de simplele atribuiri de variabile, nu sunt acceptate caracteristici de tip shell, permițând aplicațiilor să citească fișierul fără a implementa un motor de execuție compatibil cu shell. A se vedea os-release(5) pentru o descriere detaliată a formatului.

Rețineți că opțiunile din linia de comandă a nucleului locale.LANG=, locale.LANGUAGE=, locale.LC_CTYPE=, locale.LC_NUMERIC=, locale.LC_TIME=, locale.LC_COLLATE=, locale.LC_MONETARY=, locale. LC_MESSAGES=, locale.LC_PAPER=, locale.LC_NAME=, locale.LC_ADDRESS=, locale.LC_TELEPHONE=, locale.LC_MEASUREMENT=, locale.LC_IDENTIFICATION= pot fi utilizate pentru a suprascrie configurările regionale la pornire.

Setările regionale configurate în /etc/locale.conf sunt valabile la nivel de sistem și sunt moștenite de fiecare serviciu sau utilizator, cu excepția cazului în care sunt anulate sau dezactivate de programe individuale sau de utilizatori.

În funcție de sistemul de operare, este posibil ca și alte fișiere de configurare să fie verificate pentru configurația regională, însă numai ca soluție de rezervă.

/etc/locale.conf poate fii actualizat folosind systemd-localed.service(8)&. localectl(1) poate fi utilizat pentru a modifica configurările din acest fișier în timpul execuției din linia de comandă. Utilizați systemd-firstboot(1) pentru a le personaliza pe imaginile de sistem montate (dar nu pornite).

OPȚIUNI

Următoarele configurări regionale pot fi stabilite cu ajutorul fișierului /etc/locale.conf: LANG=, LANGUAGE=, LC_CTYPE=, LC_NUMERIC=, LC_TIME=, LC_COLLATE=, LC_MONETARY=, LC_MESSAGES=, LC_PAPER=, LC_NAME=, LC_ADDRESS=, LC_TELEPHONE=, LC_MEASUREMENT=, LC_IDENTIFICATION=. Rețineți că LC_ALL nu poate fi configurat în acest fișier. Pentru detalii despre semnificația și semantica acestor setări, consultați locale(7).

EXEMPLU

Exemplu\ 1.\ Configurarea regională de limbă „Română” cu mesaje în limba „Engleză”

/etc/locale.conf:

# Configurări personalizate
LANG=ro_RO.UTF-8
LC_MESSAGES=en_US.UTF-8

CONSULTAȚI ȘI

systemd(1), locale(7), localectl(1), systemd-localed.service(8), systemd-firstboot(1)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

systemd 255