Scroll to navigation

IWCONFIG(8) Manualul programatorului Linux IWCONFIG(8)

NUME

iwconfig - configurează o interfață de rețea fără fir

SINOPSIS

iwconfig [interfața]
iwconfig interface [essid X] [nwid N] [mode M] [freq F]
[channel C][sens S ][ap A ][nick NN ]
[rate R] [rts RT] [frag FT] [txpower T]
[enc E] [key K] [power P] [retry R]
[modu M] [commit]
iwconfig --help
iwconfig --version

DESCRIERE

iwconfig este similar cu ifconfig(8), dar este dedicat interfețelor fără fir. Este utilizat pentru a configura parametrii interfeței de rețea care sunt specifici funcționării fără fir (de exemplu: frecvența). Iwconfig poate fi, de asemenea, utilizat pentru a afișa acești parametri, precum și statisticile privind conexiunea fără fir (extrase din /proc/net/wireless).

Toți acești parametri și statistici depind de dispozitiv. Fiecare controlor de dispozitiv va furniza doar unele dintre ele, în funcție de suportul hardware, iar gama de valori se poate schimba. Vă rugăm să consultați pagina de manual a fiecărui dispozitiv pentru detalii.

PARAMETRI

Stabilește ESSID (sau „Network Name” (numele rețelei) - în unele produse poate fi numit și „Domain ID” (id domeniu)). ESSID este utilizat pentru a identifica celulele care fac parte din aceeași rețea virtuală.
Spre deosebire de adresa AP („Access Point”, punctului de acces) sau NWID, care definesc o singură celulă, ESSID definește un grup de celule conectate prin repetitori sau infrastructură, unde utilizatorul se poate deplasa în mod transparent.
La unele plăci, puteți dezactiva verificarea ESSID (ESSID promiscuous) cu off sau any (și on pentru a o reactiva).
Dacă ESSID-ul rețelei dumneavoastră este unul dintre cuvintele cheie speciale (off, on sau any), trebuie să utilizați -- pentru a scăpa de el.
Exemple:
iwconfig eth0 essid any
iwconfig eth0 essid "Rețeaua mea"
iwconfig eth0 essid -- "ANY"
Stabilește ID-ul rețelei. Deoarece toate rețelele fără fir adiacente împart același mediu, acest parametru este utilizat pentru a le diferenția (crearea de rețele colocatare logic) și pentru a identifica nodurile care aparțin aceleiași celule.
Acest parametru este utilizat numai pentru hardware pre-802.11, protocolul 802.11 utilizează ESSID (identificatorul/numele rețelei) și AP Address (adresa punctului de acces) pentru această funcție.
La unele plăci, puteți dezactiva verificarea ID-ului de rețea (NWID promiscuous) cu off (și on pentru a o reactiva).
Exemple:
iwconfig eth0 nwid AB34
iwconfig eth0 nwid off
Stabilește porecla sau numele stației. Unele produse 802.11 o definesc, dar aceasta nu este utilizată în ceea ce privește protocoalele (MAC, IP, TCP) și este complet inutilă în ceea ce privește configurarea. Doar unele instrumente de diagnosticare fără fir o pot utiliza.
Exemplu:
iwconfig eth0 nickname "Mașina mea Linux"
Stabilește modul de funcționare al dispozitivului, care depinde de topologia rețelei. Modul poate fi Ad-Hoc (rețea compusă dintr-o singură celulă și fără punct de acces), Managed (nodul se conectează la o rețea compusă din mai multe puncte de acces, cu „roaming” (de formă itinerantă)), Master (nodul este maestru de sincronizare sau acționează ca punct de acces), Repeater (nodul redirecționează pachete între alte noduri fără fir), Secondary (nodul acționează ca maestru/repetitor de rezervă), Monitor (nodul nu este asociat cu nicio celulă și monitorizează pasiv toate pachetele de pe frecvența respectivă) sau Auto.
Exemplu:
iwconfig eth0 mode Managed
iwconfig eth0 mode Ad-Hoc
Stabilește frecvența sau canalul de operare în dispozitiv. O valoare mai mică de 1000 indică un număr de canal, iar o valoare mai mare de 1000 reprezintă o frecvență în Hz. Puteți adăuga sufixul k, M sau G la valoare (de exemplu, „2.46G” pentru frecvența de 2,46 GHz) sau puteți adăuga numărul potrivit de „0”-uri.
Canalele sunt de obicei numerotate începând cu 1 și puteți utiliza iwlist(8) pentru a obține numărul total de canale, pentru a lista frecvențele disponibile și pentru a afișa frecvența curentă ca un canal. În funcție de reglementări, este posibil ca unele frecvențe/canale să nu fie disponibile.
Atunci când se utilizează modul „Managed”, cel mai adesea punctul de acces dictează canalul, iar controlorul poate refuza stabilirea frecvenței. În modul „Ad-Hoc”, stabilirea frecvenței poate fi utilizată numai la crearea inițială a celulei și poate fi ignorată atunci când se alătură unei celule existente.
De asemenea, puteți utiliza off sau auto pentru a lăsa placa să aleagă cel mai bun canal (atunci când acest lucru este acceptat).
Exemple:
iwconfig eth0 freq 2422000000
iwconfig eth0 freq 2.422G
iwconfig eth0 channel 3
iwconfig eth0 channel auto
Forțează placa să se înregistreze la punctul de acces „Access Point” indicat de adresă, dacă acest lucru este posibil. Această adresă este identitatea celulară a punctului de acces, așa cum este raportată de scanarea fără fir, care poate fi diferită de adresa MAC a rețelei. Dacă legătura fără fir este punct la punct, stabilește adresa celuilalt capăt al legăturii. Dacă legătura este ad-hoc, stabilește identitatea celulară a rețelei ad-hoc.
Când calitatea conexiunii scade prea mult, controlorul poate reveni la modul automat (placa selectează cel mai bun punct de acces din raza de acțiune).
De asemenea, puteți utiliza off pentru a reactiva modul automat fără a schimba punctul de acces curent sau puteți utiliza any sau auto pentru a forța placa să se reasocieze cu cel mai bun punct de acces existent.
Exemplu:
iwconfig eth0 ap 00:60:1D:01:23:45
iwconfig eth0 ap any
iwconfig eth0 ap off
Pentru plăcile care acceptă mai multe rate de biți, stabilește rata de biți în b/s. Rata de biți este viteza cu care sunt transmiși biții pe mediu, viteza de utilizare a legăturii este mai mică din cauza partajării mediului și a diferitelor costuri suplimentare.
Puteți adăuga sufixul k, M sau G la valoare (multiplicator zecimal: 10^3, 10^6 și 10^9 b/s) sau puteți adăuga numărul potrivit de „0”-uri. Valorile mai mici de 1000 sunt specifice plăcii, de obicei un index în lista de viteze de biți. Folosiți auto pentru a selecta modul automat de rată de biți (revenire la o rată mai mică pe canalele cu zgomot), care este implicit pentru majoritatea plăcilor, și fixed pentru a reveni la valoarea fixă. Dacă specificați o valoare a ratei de biți și adăugați auto, controlorul va utiliza toate ratele de biți mai mici și egale cu această valoare.
Exemple:
iwconfig eth0 rate 11M
iwconfig eth0 rate auto
iwconfig eth0 rate 5.5M auto
Pentru plăcile care acceptă mai multe puteri de transmisie, stabilește puterea de transmisie în dBm. Dacă W este puterea în wați, puterea în dBm este P = 30 + 10.log(W). Dacă valoarea este postfixată de mW, aceasta va fi convertită automat în dBm.
În plus, on și off activează și dezactivează receptorul radio, iar auto și fixat activează și dezactivează controlul puterii (dacă aceste funcții sunt disponibile).
Exemple:
iwconfig eth0 txpower 15
iwconfig eth0 txpower 30mW
iwconfig eth0 txpower auto
iwconfig eth0 txpower off
Stabilește pragul de sensibilitate. Acesta definește cât de sensibilă este cartela la condiții de funcționare precare (semnal slab, interferențe). Se presupune că valorile pozitive sunt valoarea brută utilizată de hardware sau un procent, iar valorile negative sunt considerate dBm. În funcție de implementarea hardware, acest parametru poate controla diverse funcții.
În cazul plăcilor moderne, acest parametru controlează, de obicei, pragul de transfer/roaming, cel mai mic nivel de semnal pentru care hardware-ul rămâne asociat cu punctul de acces curent. Când nivelul semnalului scade sub acest prag, placa începe să caute un punct de acces nou/mai bun. Unele plăci pot utiliza numărul de radiobalize ratate pentru a declanșa acest lucru. În cazul unei densități mari de puncte de acces, un prag mai ridicat asigură că placa este întotdeauna asociată cu cel mai bun punct de acces, în timp ce în cazul unei densități scăzute de puncte de acces, un prag mai mic reduce la minimum numărul de transferuri eșuate.
Pe o placă mai veche, acest parametru controlează de obicei pragul de amânare, cel mai mic nivel de semnal pentru care hardware-ul consideră canalul ocupat. Nivelurile de semnal care depășesc acest prag fac ca hardware-ul să își inhibe propria transmisie, în timp ce semnalele mai slabe decât acesta sunt ignorate, iar hardware-ul este liber să transmită. Acest parametru este de obicei strâns legat de pragul de recepție, cel mai mic nivel de semnal pentru care hardware-ul încearcă să recepționeze pachete. Stabilirea corectă a acestor praguri previne ca placa să piardă timp cu zgomotul de fond, în timp ce primește în continuare transmisii slabe. Proiectele moderne par să controleze aceste praguri în mod automat.
Exemplu:
iwconfig eth0 sens -80
iwconfig eth0 sens 2
Majoritatea plăcilor dispun de retransmisii MAC, iar unele permit stabilirea comportamentului mecanismului de reluare.
Pentru a stabili numărul maxim de încercări, introduceți limit „valoare”. Aceasta este o valoare absolută (fără unitate) și valoarea implicită (atunci când nu se specifică nimic). Pentru a stabili durata maximă de timp în care MAC ar trebui să încerce din nou, introduceți lifetime „valoare”. În mod implicit, această valoare este în secunde; adăugați sufixul m sau u pentru a specifica valori în milisecunde sau microsecunde.
De asemenea, puteți adăuga modificatorii short, long, min și max. În cazul în care placa acceptă modul automat, aceștia definesc marginile limitei sau ale duratei de viață. Unele alte plăci definesc valori diferite în funcție de dimensiunea pachetelor, de exemplu, în 802.11 min limit este limita de reintentare scurtă (pachete non RTS/CTS).
Exemple:
iwconfig eth0 retry 16
iwconfig eth0 retry lifetime 300m
iwconfig eth0 retry short 12
iwconfig eth0 retry min limit 8
RTS/CTS adaugă o negociere înainte de fiecare transmisie de pachete pentru a se asigura că canalul este liber. Acest lucru adaugă costuri suplimentare, dar crește performanța în cazul nodurilor ascunse sau al unui număr mare de noduri active. Acest parametru stabilește dimensiunea celui mai mic pachet pentru care nodul trimite RTS; o valoare egală cu dimensiunea maximă a pachetului dezactivează mecanismul. De asemenea, puteți stabili acest parametru la auto, fixed sau off.
Exemple:
iwconfig eth0 rts 250
iwconfig eth0 rts off
Fragmentarea permite împărțirea unui pachet IP într-o rafală de fragmente mai mici transmise pe suport. În cele mai multe cazuri, acest lucru adaugă costuri suplimentare, dar într-un mediu foarte zgomotos, acest lucru reduce penalizarea erorilor și permite pachetelor să treacă prin rafale de interferențe. Acest parametru stabilește dimensiunea maximă a fragmentelor, care este întotdeauna mai mică decât dimensiunea maximă a pachetului.
Acest parametru poate controla, de asemenea, Frame Bursting, disponibil pe unele plăci, capacitatea de a trimite mai multe pachete IP împreună. Acest mecanism va fi activat dacă dimensiunea fragmentului este mai mare decât dimensiunea maximă a pachetului.
De asemenea, puteți stabili acest parametru la auto, fixed sau off.
Exemple:
iwconfig eth0 frag 512
iwconfig eth0 frag off
Se utilizează pentru a manipula cheile de criptare sau de distorsionare „scrambling” și modul de securitate.
Pentru a stabili cheia de criptare curentă, trebuie doar să introduceți cheia în cifre hexazecimale sub forma XXXX-XXXX-XXXX-XXXX sau XXXXXXXX. Pentru a stabili o altă cheie decât cheia curentă, antepuneți sau adăugați [index] la cheia în sine (acest lucru nu va schimba care este cheia activă). De asemenea, puteți introduce cheia sub forma unui șir ASCII, utilizând prefixul s:. În prezent, fraza de trecere nu este acceptată.
Pentru a schimba cheia care este cea activă în acel moment, trebuie doar să introduceți [index] (fără a introduce nicio valoare a cheii).
off și on dezactivează și reactivează criptarea.
Modul de securitate poate fi open sau restricted, iar semnificația sa depinde de placa utilizată. În cazul majorității plăcilor, în modul open nu se utilizează autentificarea, iar placa poate accepta, de asemenea, sesiuni necriptate, în timp ce în modul restricted sunt acceptate numai sesiuni criptate, iar placa va utiliza autentificarea, dacă este disponibilă.
Dacă trebuie să definiți mai multe chei sau să definiți o cheie și să schimbați cheia activă, trebuie să utilizați mai multe directive key. Argumentele pot fi puse în orice ordine, ultimul va avea prioritate.
Exemple:
iwconfig eth0 key 0123-4567-89
iwconfig eth0 key [3] 0123-4567-89
iwconfig eth0 key s:password [2]
iwconfig eth0 key [2]
iwconfig eth0 key open
iwconfig eth0 key off
iwconfig eth0 key restricted [3] 0123456789
iwconfig eth0 key 01-23 key 45-67 [4] key [4]
Utilizat pentru a manipula parametrii și modul schemei de gestionare a energiei.
Pentru a stabili perioada dintre treziri, introduceți period „valoare”. Pentru a stabili timpul de așteptare înainte de a reveni la somn, introduceți timeout „valoare”. Pentru a stabili nivelul generic de economisire a energiei, introduceți saving „valoare”. De asemenea, puteți adăuga modificatorii min și max. În mod implicit, aceste valori sunt în secunde, adăugați sufixul m sau u pentru a specifica valori în milisecunde sau microsecunde. Uneori, aceste valori sunt fără unități (număr de perioade de radiobalizare, oprire la intervale regulate, procentaj sau similar).
off și on dezactivează și reactivează gestionarea energiei. În cele din urmă, puteți stabili modul de gestionare a consumului de energie la all (primește toate pachetele), unicast (primește numai pachete unicast, respinge pachete multicast și broadcast) și multicast (primește numai pachete multicast și broadcast, respinge pachete unicast).
Exemple:
iwconfig eth0 power period 2
iwconfig eth0 power 500m unicast
iwconfig eth0 power timeout 300u all
iwconfig eth0 power saving 3
iwconfig eth0 power off
iwconfig eth0 power min period 2 power max period 4
Forțează placa să utilizeze un anumit set de modulații. Plăcile moderne acceptă diverse modulații, unele standard, cum ar fi 802.11b sau 802.11g, iar altele proprietare. Această comandă forțează placa să utilizeze numai setul specific de modulații listate în linia de comandă. Aceasta poate fi utilizată pentru a remedia problemele de interoperabilitate.
Lista de modulații disponibile depinde de placă/controlor și poate fi afișată folosind iwlist modulation. Rețineți că este posibil ca unele plăci/controlori să nu poată selecta fiecare modulație listată în mod independent, ci unele pot fi prezentate ca grup. De asemenea, puteți stabili acest parametru la auto, lăsând placa/controlorul să procedeze cât mai bine.
Exemple:
iwconfig eth0 modu 11g
iwconfig eth0 modu CCK OFDMa
iwconfig eth0 modu auto
Este posibil ca unele plăci să nu aplice imediat modificările efectuate prin Extensiile wireless (acestea pot aștepta pentru a agrega modificările sau le pot aplica numai atunci când placa este activată prin ifconfig). Această comandă (atunci când este disponibilă) forțează placa să aplice toate modificările în așteptare.
În mod normal, acest lucru nu este necesar, deoarece placa va aplica în cele din urmă modificările, dar poate fi util pentru depanare.

DISPLAY

Pentru fiecare dispozitiv care acceptă extensii fără fir, iwconfig va afișa numele protocolului MAC MAC protocol utilizat (numele dispozitivului pentru protocoalele proprietare), ESSID (numele rețelei), NWID, frequency/channel (frecvența sau canalul), sensitivity (sensibilitatea), modul de funcționare, adresa punctului de acces Access Point, bit-rate (rata de biți), RTS threshold (pragul RTS), fragmentation threshold (pragul de fragmentare), encryption key (cheia de criptare) și parametrii de gestionare a energiei power management (în funcție de disponibilitate).

Parametrii afișați au aceeași semnificație și valori ca și parametrii pe care îi puteți configura, vă rugăm să consultați partea anterioară pentru o explicație detaliată a acestora.
Unii parametri sunt afișați doar într-o formă scurtă/abreviată (cum ar fi criptarea). Puteți utiliza iwlist(8) pentru a obține toate detaliile.
Unii parametri au două moduri (cum ar fi „bitrate”). Dacă valoarea este prefixată cu „=”, înseamnă că parametrul este fixat și forțat la acea valoare, dacă este prefixat cu „:”, parametrul este în mod automat și este afișată valoarea curentă (și se poate schimba).

O adresă egală cu 00:00:00:00:00:00 înseamnă că placa nu a reușit să se asocieze cu un punct de acces (cel mai probabil o problemă de configurare). Parametrul Access Point va fi afișat ca Cell în modul ad-hoc (din motive evidente), dar în rest funcționează la fel.

Dacă /proc/net/wireless există, iwconfig va afișa, de asemenea, conținutul acestuia. Rețineți că aceste valori vor depinde de controlor și de particularitățile hardware, așa că trebuie să consultați documentația controlorului pentru interpretarea corectă a acestor valori.

Calitatea generală a legăturii. Se poate baza pe nivelul de contenție sau interferență, rata de eroare pe bit sau pe cadru, calitatea semnalului recepționat, o anumită sincronizare sau o altă măsurătoare hardware. Aceasta este o valoare agregată și depinde în totalitate de controlor și de hardware.
Intensitatea semnalului recepționat (RSSI - cât de puternic este semnalul recepționat). Poate fi în unități arbitrare sau în dBm, iwconfig utilizează metainformațiile controlorului pentru a interpreta valoarea brută dată de /proc/net/wireless și pentru a afișa unitatea adecvată sau valoarea maximă (utilizând aritmetica pe 8 biți). În modul Ad-Hoc, aceasta poate fi nedefinită și ar trebui să utilizați iwspy.
Nivelul zgomotului de fond (atunci când nu se transmite niciun pachet). Comentarii similare celor pentru Signal level (nivelul semnalului).
Numărul de pachete primite cu un NWID sau ESSID diferit. Utilizat pentru a detecta probleme de configurare sau existența unei rețele adiacente (pe aceeași frecvență).
Numărul de pachete pe care hardware-ul nu a reușit să le decripteze. Acesta poate fi utilizat pentru a detecta configurările de criptare nevalide.
Numărul de pachete pentru care hardware-ul nu a reușit să reasambleze corect fragmentele din stratul de legătură (cel mai probabil lipsea unul).
Numărul de pachete pe care hardware-ul nu a reușit să le livreze. Cele mai multe protocoale MAC vor încerca din nou pachetul de mai multe ori înainte de a renunța.
Alte pachete pierdute în legătură cu anumite operații fără fir.
Numărul de radiobalize periodice de la celulă sau de la punctul de acces pe care le-am ratat. Radiobalizele sunt trimise la intervale regulate pentru a menține coordonarea celulei, neprimirea lor indică de obicei faptul că placa este în afara razei de acțiune.

AUTOR

Jean Tourrilhes - jt@hpl.hp.com

FIȘIERE

/proc/net/wireless

CONSULTAȚI ȘI

ifconfig(8), iwspy(8), iwlist(8), iwevent(8), iwpriv(8), wireless(7).

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

30 martie 2006 wireless-tools