Scroll to navigation

hd(4) Device Drivers Manual hd(4)

NUME

hd - dispozitive de discuri dure MFM/IDE

DESCRIERE

Dispozitivele hd* sunt dispozitive de bloc pentru accesarea unităților de discuri dure MFM/IDE în modul brut. Unitatea principală de pe controloul IDE primar (dispozitivul principal numărul 3) este hda; unitatea sclav este hdb. Unitatea principală a celui de-al doilea controlor (dispozitiv major numărul 22) este hdc, iar unitatea sclav este hdd.

Numele generale ale dispozitivelor de bloc IDE au forma hdX sau hdXP, unde X este o literă care indică unitatea fizică, iar P este un număr care indică partiția de pe unitatea fizică respectivă. Prima formă, hdX, este utilizată pentru a adresa întreaga unitate. Numerele de partiție sunt atribuite în ordinea în care sunt descoperite partițiile și numai partițiile care nu sunt goale și nu sunt extinse primesc un număr. Cu toate acestea, numerele de partiție 1–4 sunt atribuite celor patru partiții descrise în MBR (partițiile „primare”), indiferent dacă acestea sunt neutilizate sau extinse. Astfel, prima partiție logică va fi hdX5. Sunt acceptate atât partiționarea de tip DOS, cât și partiționarea BSD-disklabel. Puteți avea cel mult 63 de partiții pe un disc IDE.

De exemplu, /dev/hda se referă la întreaga primă unitate IDE din sistem, iar /dev/hdb3 se referă la a treia partiție DOS „primară” de pe a doua unitate.

Acestea sunt de obicei create de:


mknod -m 660 /dev/hda b 3 0
mknod -m 660 /dev/hda1 b 3 1
mknod -m 660 /dev/hda2 b 3 2
...
mknod -m 660 /dev/hda8 b 3 8
mknod -m 660 /dev/hdb b 3 64
mknod -m 660 /dev/hdb1 b 3 65
mknod -m 660 /dev/hdb2 b 3 66
...
mknod -m 660 /dev/hdb8 b 3 72
chown root:disk /dev/hd*

FIȘIERE

/dev/hd*

CONSULTAȚI ȘI

chown(1), mknod(1), sd(4), mount(8)

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

5 februarie 2023 Pagini de manual de Linux 6.05.01