Scroll to navigation

gai.conf(5) File Formats Manual gai.conf(5)

NUME

gai.conf - fișier de configurare a getaddrinfo(3)

DESCRIERE

Un apel la getaddrinfo(3) poate returna mai multe răspunsuri. În conformitate cu RFC 3484, aceste răspunsuri trebuie să fie sortate astfel încât răspunsul cu cea mai mare rată de succes să fie primul din listă. RFC oferă un algoritm pentru sortare. Totuși, regulile statice nu sunt întotdeauna adecvate. Din acest motiv, RFC cere, de asemenea, ca administratorii de sistem să aibă posibilitatea de a modifica în mod dinamic sortarea. Pentru implementarea glibc, acest lucru poate fi realizat cu ajutorul fișierului /etc/gai.conf.

Fiecare linie din fișierul de configurare este formată dintr-un cuvânt cheie și parametrii acestuia. Spațiile albe în orice loc sunt ignorate. Liniile care încep cu '#' sunt comentarii și sunt ignorate.

Cuvintele cheie recunoscute în prezent sunt:

Valoarea este adăugată la tabelul de etichete utilizat în sortarea RFC 3484. Dacă există o definiție label în fișierul de configurare, tabelul implicit nu este utilizat. Toate definițiile de etichete „label” din tabelul implicit care trebuie menținute trebuie să fie duplicate. După cuvântul cheie, linia trebuie să conțină o mască de rețea „netmask” și o valoare de precedență „precedence”.
Acest cuvânt cheie este similar cu label, dar în schimb valoarea este adăugată la tabelul de precedență, așa cum se specifică în RFC 3484. Încă o dată, prezența unei singure linii precedence în fișierul de configurare face ca tabelul implicit să nu fie utilizat.
Acest cuvânt cheie controlează dacă un proces verifică dacă fișierul de configurare a fost modificat de la ultima dată când a fost citit. În cazul în care valoarea este „yes”, fișierul este citit din nou. Acest lucru ar putea cauza probleme în aplicațiile cu mai multe fire și este, în general, o idee proastă. Valoarea implicită este „no”.
Adaugă o altă regulă la tabelul de domeniu de aplicare RFC 3484 pentru adresa IPv4. În mod implicit, se utilizează ID-urile de domeniu descrise în secțiunea 3.2 din RFC 3438. Modificarea acestor valori implicite nu ar trebui să fie aproape niciodată necesară.

FIȘIERE

/etc/gai.conf

VERSIUNI

Fișierul gai.conf este acceptat începând cu glibc 2.5.

EXEMPLE

Tabelul implicit în conformitate cu RFC 3484 ar fi specificat cu următorul fișier de configurare:


label ::1/128    0
label ::/0     1
label 2002::/16   2
label ::/96     3
label ::ffff:0:0/96 4
precedence ::1/128    50
precedence ::/0     40
precedence 2002::/16   30
precedence ::/96     20
precedence ::ffff:0:0/96 10

CONSULTAȚI ȘI

getaddrinfo(3), RFC 3484

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

5 februarie 2023 Pagini de manual de Linux 6.05.01