Scroll to navigation

E4DEFRAG(8) System Manager's Manual E4DEFRAG(8)

NUME

e4defrag - defragmentator online pentru sistemul de fișiere ext4

REZUMAT

e4defrag [ -c ] [ -v ] ținta ...

DESCRIERE

e4defrag reduce fragmentarea unui fișier bazat pe „extent”. Fișierul vizat de e4defrag este creat pe un sistem de fișiere ext4 realizat cu opțiunea "-O extent" (a se vedea mke2fs(8)). Fișierul vizat primește mai multe blocuri contigue și îmbunătățește viteza de accesare a fișierului.

ținta este un fișier obișnuit, un director sau un dispozitiv care este montat ca sistem de fișiere ext4. În cazul în care ținta este un director, e4defrag reduce fragmentarea tuturor fișierelor din acesta. În cazul în care ținta este un dispozitiv, e4defrag obține punctul de montare al acestuia și reduce fragmentarea tuturor fișierelor din acest punct de montare.

OPȚIUNI

Obține un număr curent de fragmentare și un număr ideal de fragmentare și calculează procentul de fragmentare pe baza acestora. Văzând acest procent, putem determina dacă trebuie să executăm e4defrag pentru țintă. Atunci când se utilizează cu opțiunea -v, pentru fiecare fișier se afișează numărul curent de fragmentare și numărul ideal de fragmentare.
De asemenea, această opțiune afișează dimensiunea medie a datelor dintr-o zonă contiguă de stocare rezervată unui fișier „extent”. Dacă o vedeți, veți afla dacă fișierul are sau nu „extent-ele” ideale. Rețineți că dimensiunea maximă a unei „extent” este de 131072KB în sistemul de fișiere ext4 (dacă dimensiunea blocului este de 4KB).
Dacă această opțiune este specificată, ținta nu este defragmentată niciodată.
Afișează mesajele de eroare și numărul de fragmentare înainte și după defragmentare pentru fiecare fișier.

NOTE

e4defrag nu acceptă fișierele de interschimb (swap), fișierele din directorul lost+found și fișierele alocate în blocuri indirecte. Atunci când ținta este un dispozitiv sau un punct de montare, e4defrag nu defragmentează fișierele din punctul de montare al altui dispozitiv.

Este sigur să rulați «e4defrag» pe un fișier în timp ce acesta este utilizat în mod activ de o altă aplicație. Deoarece conținutul blocurilor de fișiere este copiat utilizând memoria cache a paginilor, acest lucru poate duce la o încetinire a performanțelor atât pentru «e4defrag», cât și pentru aplicație, din cauza conflictului între memoria sistemului și lățimea de bandă a discului.

Dacă spațiul liber al sistemului de fișiere este fragmentat sau dacă spațiul liber disponibil este insuficient, este posibil ca «e4defrag» să nu poată îmbunătăți fragmentarea fișierului.

Utilizatorii fără privilegii pot executa e4defrag în propriul fișier, dar procentul nu este tipărit dacă este specificată opțiunea -c. Prin urmare, este de dorit să fie executat de către utilizatorul root.

AUTOR

Scris de Akira Fujita <a-fujita@rs.jp.nec.com> și Takashi Sato <t-sato@yk.jp.nec.com>.

CONSULTAȚI ȘI

mke2fs(8), mount(8).

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

mai 2009 e4defrag versiunea 2.0